Suomalaiset rakennuskivet

finstone.fi | pikalinkit

Sivukartta

Suomalainen kivi -lehti

Uusin lehti
Arkisto
Verkkoartikkelit
Kivi-lehden digipaperiversiot
Kodin ja pihan kivet julkaisu

muu sisältö

Mediakortti
Tilaus

päivitetty: 13.06.2012 11:47

 

Lohimaan ilme SYNTYI NILSIÄN KVARTSIITTIKIVELLÄ

kvartsiittiliusketta Lohimaalla

- Siitä tämä alun perin lähti, kun Lohimaan edellinen omistaja halusi käyttää rakennuksiin nimenomaan luonnonkiveä. Nyt kohteella on uusi omistaja, mutta kun ajatus näytti hyvältä ja yhteys oli syntynyt, on kiveä mennyt heidän muihinkin kohteisiinsa, sanoo Ikikiven toimitusjohtaja Katja Huhta.

Lohimaa sijaitsee Tervossa, Pohjois-Savossa. Se on yksi matkailupalvelukonserni BlueWhite Resortsin kohteista, yrityksen yhdeksi Suomen ja koko Skandinavian parhaaksi kalastuspaikaksi hehkuttama ja tämän arvonsa mukaisesti rakennettu. Kohdetta mainostetaan yritysasiakkaille ja laatutietoisille kalastajille, ja totta onkin että vain todella laatutietoinen kalastaja pitää kalastuksensa lomassa bisnespalavereja audiovisuaalisessa elämystilassa tai käy välillä pelaamassa kierroksen golfia. Kohteessa on ympärivuotisia ympärivuotisia ohjelmapalveluja, majoitusta, ravintola ja paljon muuta. Nilsiäläisen Ikikiven toimitusjohtaja Katja Huhta kertoo, että Lohimaan tarina alkoi ikikiven osalta edellisen yrittäjän aikaan vuonna 2003. Silloin aloitettiin kivityöt pengertämällä kalalammikon reunat. Ravintolarakennus pantiin alkuun seuraavana vuonna luonnonkivellä tehdyin muuraustöin, mutta sitten projektiin tuli tuumaustauko. Hankkeen alkuun pannut yritys ajautui konkurssiin ja työt jäivät seisomaan, kunnes BlueWhite Resorts osti Lohimaan. Uusi omistaja rakensi ravintolarakennuksen valmiiksi, ja kivityöt pääsivät jatkumaan.

Näyttävä kokonaisuus

liusketta baaritiskissä
Kiveä on nähty baareissa maailman sivu. Lohimaan materiaaleja leimaa kuitenkin yhtenäisyys ja johdonmukaisuus. Baarin materiaalit toistuvat muuallakin, ja ne ovat osa paikan henkeä, eivät sisutuskikka.

Nyt matkailukohde on näyttävä esimerkki liikematkailun ja korkeatasoisen kalastusmatkailun nykytilasta. Alakerrassa on kokous- ja saunatiloja. Sieltä löytyy kivellä toteutettuja seinämiä ja kivellä pinnoitettuja pylväitä. Yläkerrassa on kivellä verhoiltuja sisäseiniä, ja baaritiski on samaa materiaalia, sisägrilli samoin. Asiakkaan toiveesta toteutettiin rakennuksen ulkopuolelle luonnonkivestä argentiinalaistyyppinen pyöreä grillialue. Lisäksi Lohimaan Lodgen sisääntulossa on 6-8 metriä korkeita kivellä verhoiltua pylväitä. Katja Huhta pitää Lohimaata ilmeikkäänä esimerkkinä kotimaisen luonnonkiven, erityisesti Nilsiän kvartsiittikiven hyödyntämisestä. - Kiveä on käytetty täällä hyvin yhtenäisesti ja linjakkaasti. Alkuperäinen suunnittelija, kuopiolainen suunnittelutoimisto Timonen & Sormunen sekä omistajanvaihdoksen myötä kehiin astunut Suunnitteluympyrä Kari Repo Helsingistä ovat molemmat tehneet hyvää työtä ja etsineet kiven luonnollisia ominaisuuksia kunnioittavia käyttötapoja, Katja Huhta sanoo. Lisää kuvia tästä kohteesta.

liuskegrilli
Suomalainen maisema, suomalainen kivi ja argentiinalaistyyppinen grillialue. Tässä ei vaativakaan silmä näe ristiriitaa.

Suomalaista kiveä suomalaiseen luontoon

Nilsiän kvartsiittikivi on vaaleanvihertävä ja vaaleanharmahtava kivi, josta löytyy punertaviakin sävyjä. Se istuu Huhdan mielestä mainiosti koski- ja järvimaisemaan. Se toistaa ympäröivästä luonnosta muutenkin löytyviä värisävyjä. Julkisivukiveä onkin käytetty lähes kaikissa pinnoissa. Pintaa on paikoin elävöitetty myös liuskekivellä. Ja kiviyhteistyö on jatkunut, kun ensikokemukset ovat nyt takana ja on tultu tutuiksi. BlueWhite Resortsilla on nimittäin useita muitakin kohteita lähinnä Savon ja Pohjois-Karjalan suunnalla. Tahkolla on ohjelmapalvelujen yhteydessä käytetty kota, jossa on kivilattia ja kivellä verhoiltu tulisija. Myös Sahanlahdessa Puumalassa BlueWhitella on rakennusprojekti meneillään, jonne Ikikivi on tehnyt kivisokkelia. Matkailukohteiden profiilin rakentaminen suomalaisella luonnonkivellä jatkuu.

TEKSTI OLLI ORKONEVA
KUVAT IKIKIVI